Megtakarítás

A napenergia mára az egyik legolcsóbb megújuló energiaforrássá vált. A napenergia-beruházások Európa számos országában már támogatás nélkül is megtérülnek, ezzel növelve az ellátásbiztonságot, rendszerszinten járulva hozzá a csúcsidőszaki áramigény kielégítéséhez Szakértők egybehangzó véleménye szerint néhány éven belül az atomenergiánál is olcsóbb forrás lehet. Az Egyesült Királyságban, mely jóval kedvezőtlenebb természeti adottságokkal rendelkezik hazánkhoz képest, 2015 júliusára a napenergia-kapacitások elérték a 6.5 GW-ot. Ez meghaladja mind a Paks 1, mind a Paks 1 és 2 együttes kapacitását. Hazánkban a kapacitások alig érik el a 100 MW-ot, melybe beleszámítottuk a Mátrai Erőmű frissen rendszerbe állított 15 MW-os rendszerét is.

Magyarországon a KÁT rendszer segíti a megújuló forrásból származó villamos áram termelést. Ez kilowattóránként 32,14 Ft. Egy átlagos magyar önkormányzat villamosáram számláját megvizsgálva azt tapasztaljuk, hogy az elosztónak fizetett intézményi tarifa 21 FT/KWh áfa nélkül, melyhez hozzáadódnak a forgalomarányos rendszerhasználati és pénzeszköz-jellegű díjak. Ezek együttesen gyakran meghaladják a KÁT rendszerű támogatás árszintjét. A műszakilag és pénzügyileg gondosan előkészített napelem beruházások 32 Ft-os árszinten már ma megtérülnek

A várható villamos-energia ár-növekedés a naperőműveket már belátható időn belül megtérülővé teszik, már jelenleg is magasabb hozamot biztosítanak, mint a banki kamatok.