Hugyagi 2,5 MW kapacitású napelemes kiserőmű beruházás

Naperőmű

2020-06-19

2019. júliusában kezdett üzemelni Hugyagon a PANNON Green Power Kft., mint beruházó által telepített öt, egyenként 500 kW-os, így összesen 2,5 MW kapacitású napelemes kiserőmű. 

Habár az elmúlt évekre az volt jellemző, hogy a települések uniós forrásokra támaszkodva fejlesztettek, a statisztikákból látható, hogy csak az igények töredéke kap támogatást és hosszú évek telhetnek el, mire megvalósul egy fejlesztés az idő-, energia- és költségigényes, így igen megterhelő folyamat végén. A fotovoltaikus energia-beruházások árszintjének csökkenése viszont ma már lehetővé teszi azt is, hogy pályázati támogatás nélkül, piaci forrásokból finanszírozva legyen saját energia-parkja a településnek. A hugyagi napelemparkok beruházója, a PANNON Green Power Kft. olyan fenntartható üzleti konstrukciót dolgozott ki, mely az energiahatékonyság növelése mellett a lehető legtöbb bevételt biztosítja a települések és az egész térség számára, anélkül, hogy pályázatra kellene várniuk, vagy hitelfelvétellel hosszú évekre eladósodnának. A hugyagi, önerőből és hitelből finanszírozott napelemparkok által termelt évi nagyjából 3 3354,3 MWh villamosenergia értékesítése a megújuló energiaforrások számára elérhető (a telepítés óta átalakult) Kötelező Átvételi Rendszerben történik. 

A napelem hazánk energiastratégiájában is fontos szerepet kap. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott Klíma és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint 2050-re hazánkat klímasemleges országgá lehet tenni, 2030-ra pedig a 90 %-os széndioxid-mentességet kell elérnünk, a Minisztérium ennek elérése érdekében pedig számos programot hirdetett meg. Céljuk a naperőművek kapacitásának meghatszorozása a következő 10 évben, azaz 2022-ig 3 000, 2030-ig pedig legalább 6 000 MW napenergia termelő kapacitás üzembe állítását ösztönzik majd. Jelenleg hazánkban a beépített kapacitás 1 144 MW, melynek nagyjából 62 %-át teszik ki a napelemparkok, 38 %-ot pedig a háztartási méretű kiserőművek (forrás: MEKH statisztika).

Mivel egy hazai háztartás átlagos villamosenergia-fogyasztása 2018-ban a KSH adatai alapján 2 161 kWh volt, így ezen öt naperőmű 1 552 háztartás éves villamosenergia-fogyasztását képes fedezni, így diverzifikálva a térség energiamixét, ezzel növelve az ellátásbiztonságot és zöldítve a megye energiatermelését. A munkahelyteremtés és a parkokból származó bevételek okozta gazdasági előnyök mellett ráadásul ily módon a térség is hozzátesz Földünk megóvásához, a karbonlábnyomunk csökkentéséhez.