Határ mellett határtalanul környezettudatosan! – Interjú Borda Attilával, Hugyag polgármesterével

Hugyag naperőmű

2019-06-21

Közvetlenül a szlovák határ mellett fekszik Hugyag, Nógrád megye 840 lelket számláló települése. Ez a pici falu már egy ideje fent van Magyarország energiatérképén, de 2019. június 20-tól még jelentősebb lesz ez a jelenlét, ugyanis ezen a napon ünnepélyes keretek között a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökének részvételével rákapcsolták a cégünknek köszönhetően létrejött 2,9 MW-os naperőművet az áramszolgáltató hálózatára. A beruházásról és annak előzményeiről kérdeztük Borda Attila polgármestert.

– Tudva lévő, hogy Nógrád megye halmozottan hátrányos területe országunknak, kevés jó minőségű mezőgazdasági területtel rendelkezik és az iparral foglalkozó cégek, vállalkozások száma is igen csekély. Felmerül a kérdés honnan jött a naperőművek telepítésének ötlete?
– Én személy szerint nagyon régóta foglalkozom a környezetbarát energiákkal. Már 2002 óta nyitott szemmel járok ezen a piacon, keresve a lehetőségeket. 2006-ban választottak meg a település polgármesterének és azóta mindig szem előtt tartom a fenntarthatóság kérdését. Amikor évekkel ezelőtt hírt kaptunk, hogy a közelben 1500 méteres mélységben geotermikus energiára bukkantak, reménykedtünk, hogy talán nálunk is húzódik ilyen kiaknázandó lehetőség a település alatt. De nem volt szerencsénk. Terveztek ide a falu szélére egy hulladékhasznosító erőművet, de miután a Natura 2000-es területek szélén helyezkedik a településünk, így a hulladékfeldolgozás káros mellékanyagai miatt ez nem valósulhatott meg.

– Ez alapján valóban úgy tűnik, hogy számos utat bejártak míg eljutottak a naperőművek telepítéséhez.
– Igen ez valóban így van, bár én már jóval hamarabb elkezdtem körbejárni ezt a területet. A szlovák szomszédainknál már a 2009-es évtől megindult a naperőművek telepítése, de akkoriban Magyarországon csak a szélerőművek telepítése kapott állami támogatást. Így én először szlovák beruházókkal, kivitelezőkkel kezdtem el tárgyalni. De az akkori rendszerek, megoldási lehetőségek még nem voltak kedvezőek a számunkra.

– Végül, hogy jutottak el a PANNON Green Power Kft-hez, a jelenlegi együttműködési konstrukcióhoz?
– Mondhatni egyszerre voltunk jó helyen az operatív igazgatóval. A belügyminisztérium szervezett egy konferenciát önkormányzatoknak, ahol ők, mint üzleti lehetőséget képviselő cég jelentek meg. Közvetlenül mellettem ült a cég operatív igazgatója, Gergely Felician, az előadások során és mikor felállt bemutatkozni én oda is szóltam neki, hogy van egy 5,5 hektáros területünk, beszéljünk róla. Ezután pedig felgyorsultak az események. Ez a konferencia 2016 szeptemberében volt s miután az évvégéig be kellett adni a KÁT miatt a papírokat, pályázatokat, így amilyen gyorsan csak tudtuk beszereztük közösen a szükséges engedélyeket, módosításokat. Decemberre pedig kezünkben volt a KÁT engedély. Onnantól a PANNON Green Power emberein múlt a következő lépés, a pénzügyi erőforrások megteremtése ehhez az 1,2 milliárdos beruházáshoz.

– Ez tényleg nagyon gyorsan ment, ez alapján arra következtetek, hogy a képviselő testület is egy emberként állt fel maga mögött az erőművet illetően.
– Mind a lakosság, így nyilvánvalóan Hugyag életét meghatározó emberek is tudják, hogy egy ilyen hátrányos helyzetű településnek egy ekkora horderejű beruházás óriási lehetőség. Ők is jól látták, hogy ez egy új utat nyithat az ipari termelésnek. Én mindig azt mondom, ahova egy Forintot betesznek, oda könnyebb újabbakat hívni. Nem mellesleg, ahol van energia, oda könnyebb például újabb műhelyeket telepíteni. Azaz ez egy olyan lehetőség számunkra, melynek köszönhetően még jelentősebb beruházásokat eszközölhetünk a faluban.

– Vannak konkrét tervek erre vonatkozóan?
– Jelenleg egy varroda működik nálunk és bízunk benne, hogy ezt fogjuk tudni fejleszteni, bővíteni a jövőben. Általában a helyben megtermelt energiát még ha rá is kapcsolják az országos hálózatra jó eséllyel helyben is fogják felhasználni. A 2,9 MW-os erőművel két ekkora falu éves áramfogyasztása biztosított. Ez egy kiegyensúlyozott áramellátást jelent számunkra, illetve egy fix bevételi forrást az iparűzési adóból, amit a fejlesztésekre fordítunk. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy mi is törekszünk arra, hogy ne csak a település, hanem a nálunk beruházásokat eszközlő cég is jól járjon. Emiatt az iparűzési adó mértéke nálunk 0,5 % szemben a szokásos 2%-kal.

– Azt mondta, hogy korábban, mikor szlovák beruházókkal tárgyalt, nem tudtak olyan konstrukcióval előállni, ami megfelelő lett volna település számára.
– Nyilván akkor még a technológia is drágább volt, nem voltak meg a megfelelő jogi szabályozások. De ez a 40 évre szóló bérleti, illetve karbantartási szerződés, amit kötöttünk mindenkinek hosszútávon kifizetődő. Mi biztosítjuk a területet, illetve a szakmai tudást nem igénylő tevékenységekben beszállunk az erőmű karbantartásába. Ennek köszönhetően a falunapi birkapörkölthöz a juhokat itt hizlaljuk, azaz ők végzik a fűnyírást.

– Tehát ennek a 2 éves közös munkának először most aratják le a babérjait, amikor is felkapcsolják az erőművet a hálózatra, majd a szokásos éves búcsúban.
– Az első örömteli pillanat nem ez a mai, hanem amikor elhelyeztük az alapkövét az erőműnek 2017. szeptember 8-án, majd amikor 2018. december 4-én megtörtént az első kerítésoszlop leütése. De gyorsan elment az idő és most ebben a pillanatban együtt örülhetünk és bízom benne, hogy lesz még ilyen.