Kevés termőterület hatékony hasznosítása – Interjú Pintér Tamással, Und polgármesterével

2019-05-21

Hogyan hasznosítható környezetbarát módon és leghatékonyabban a kevés rendelkezésre álló termőterület? Erre tudják a megfelelő választ Und és Pusztacsalád települések.

Általuk két kis Győr-Moson-Sopron megyei település szállt be a legkorszerűbb energiatermelésbe. Piaci erőforrásokból 1,1 MW teljesítményű naperőművek épülnek a két községben, melynek telepítésével és működtetésével a Pannon Green Power Kft-t bízták meg. Mindkét beruházás által termelt áram évente 700 család energiafogyasztását biztosítja majd tervezhetően legkésőbb 2020 nyarától. A beruházás körülményeiről kérdeztük Und polgármesterét Pintér Tamást.

– Minek köszönhető ez a beruházás? Honnan jött az ötlet?
– Már akkor, amikor 2014-ben átvettem a polgármesterséget. Alapvetően teljesen másképp gondoltam végezni ezt a munkát, az elődömhez képest. Azt szerettem volna, hogy az önkormányzat egy jól tervezhető, biztos bevétellel számolhasson évről-évre. Ezt az elképzelésemet látszott alátámasztani egy naperőmű létrehozatala a településen. A napelem környezetbarát és egy ilyen beruházás nem igényelt túl nagy infrastrukturális fejlesztést sem. Sajnos ez egy fontos szempont volt, mert az ilyen jellegű komolyabb projektekből mindig kimaradt a településünk.

– Mikor kezdődtek a tárgyalások? Hogy indult a projekt előkészítése?
– 2017 őszén kezdtük el az egyeztetéseket a Pannon Green Powerrel. Ekkor kezdtük el a területek rendezését, mert az erőműnek helyszínt biztosító területek ekkor még bérbe voltak adva. Sajnos kevés nagy homogén területtel rendelkezünk, így nem volt sok választási lehetőségünk, de szerencsére már az első pillanattól abszolút összhang volt a település vezetésében az erőmű létjogosultságát illetően, így a területi kérdést is gyorsan megoldottuk.

Az első hozzájárulási nyilatkozat 2017-ben érkezett az E.ON-tól. A változási vázrajz 2018 márciusára készült el. Az első, a lakosság számára is látványos lépés 2018 májusában-júniusban történt, amikoris a földmérők kimérték a területet.

– Milyen forrásokból, milyen pénzügyi megoldással valósul meg a beruházás?
– Mi azzal járultunk hozzá a beruházáshoz, hogy amennyire csak tudtuk, felgyorsítottuk azokat az engedélyekhez szükséges folyamatokat, melyek az önkormányzatot érintették. Az előkészítés egyéb feladatait teljes mértékig a Pannon Green Power végezte, illetve a forrásokat is ők biztosítják a beruházáshoz.

– Miért épp erre a cégre esett az önkormányzat választása?
– Mielőtt kezet ráztunk volna, több céget is megkerestünk és el is kezdtük a tárgyalásokat, de minden egyes esetben az önkormányzatnak bizonyos százalékban be kellett volna szállnia önrésszel, ami sajnos nem volt kivitelezhető, illetve nagyon sok apró, de számunkra fontos paraméterben nem sikerült dűlőre jutnunk, sőt az elképzeléseink sem igazán közeledtek egymáshoz. Úgy vélem, ha már kezdetben nehézségekbe ütközik egy együttműködés, nem számíthatunk jóra hosszú távon. Már pedig egy ilyen beruházás 40 évig összeköt minket.

A Pannon Green Power Kft-vel kezdetektől zökkenőmentesen zajlottak a tárgyalások és a 100 %-osan ők a beruházók. Mind az alapelgondolás, mind a megvalósulásra vonatkozó elképzelés egyezett köztünk és a cég között.

Ennek a projektnek köszönhetően kivitelezhetővé vált az a kezdeti polgármesteri célkitűzésem, hogy a község egy jól kiszámítható, tervezhető bevételt realizáljon. A Pannon Green Power Kft-vel egy bérleti és egy üzemeltetési szerződést kötöttünk a naperőmű 40 éves élettartamára.

Persze ennek a célnak a megvalósításához hozzájárul a település is azzal, hogy az ide letelepedő cégeknek nem kell iparűzési adót fizetniük.

– Vannak jövőbeli céljai a településnek a megújuló energia területén?
– Ezt az irányvonalat szeretném a későbbiekben is követni. Terveink között szerepel újabb megújuló energiával foglalkozó, működő parkok létesítése. Ezt persze befolyásolni fogja a technológia fejlődése, illetve az újabb és újabb technológiák helyigénye, mert mint említettem, azzal elég szűkösen állunk.

A mostani megvalósításra kerülő naperőmű az egész település éves energiafogyasztását képes lenne ellátni. Nagyon örülnénk, ha ez az itt megtermelt energiamennyiség  hosszútávon itt tárolható lenne, de ez sajnos jelenleg még nem megoldható.

– Mikorra várható a befejezés? Mikortól termel áramot az erőmű?
– Nagyon bízunk benne, hogy már idén ősszel beindul az erőmű, de jövőre már mindenképp termelni fog.

– Helyi munkaerőt hogyan és miként vonnak be a projekt kivitelezésébe? 
– A lakossággal, a helyi vállalkozókkal ezzel kapcsolatban már egyeztettem. A földmunkára, szállítmányozásra helyi erőforrásokat is be tud, illetve be is fog vonni a beruházó. Ebből a szempontból is nagyon hasznos a településnek ez a vállalkozás.

– Az eddig elmondottak alapján kijelenthető, hogy a település vezetésének, Önnek kiemelten fontos a környezetünk.
– A környezetvédelem nagyon fontos, de nagyon érdekes kérdés is. Sajnos nem tudunk érte eleget tenni. Az elektronikus hulladékot az önkéntes tűzoltókkal már évek óta gyűjtjük, ez szinte már automatikusan működik a lakosság körében. Illetve évente végzünk szervezett lomtalanítást.